Workshop Wilgentenenvlechten

Eendenkorf of mand leren vlechten!

Datum: zaterdag 7 maart 2015
Eendenkorf of mand leren vlechten!

Vlechtgroep Zwolle geeft op  zaterdag 7 maart a.s. in De Veldschuur weer een workshop waar u een “mand” of “eendenkorf” leert vlechten van wilgentenen. De cursus duurt van 9:00 tot 15:30 uur.

Een mand van wilgenteen (eenjarig twijg van de wilgenstob) was vroeger een echt gebruiksartikel. Manden werden gebruikt in de huishouding of bij het agrarisch werk. Vlechtwerk voor dagelijks gebruik waren bijvoorbeeld het aardappelschilmandje, aardappelmanden te gebruiken bij het rooien, fruitpluk-, boodschappen- en bakkersmanden.

Ook voor kleine dieren werden manden gemaakt, zoals kippenmanden om kippen te vervoeren naar de markt. Maar ook voor de jacht op eenden werden broedkorven ingezet om eenden te lokken naar de eendenkooi.
Omdat wilgenteen gemakkelijk kan barsten of breken moeten de wilgentenen vooraf geruime tijd in het water te weken worden gelegd. Bij een lagere buitentemperatuur is de weekperiode al gauw zo’n drie weken.

Aan de workshop kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. De kosten zijn 45 euro (inclusief vlechtmateriaal, koffie/thee, lunch).
Opgave via formulier op de website van De Veldschuur:
http://www.info@veldschuur.net

Maximaal aantal deelnemers: 15
Prijs: € 45,00
Wanneer:
07 maart 2015 – 09:00 tot en met 15:30 uur
(tekst overgenomen van: www.veldschuur.net)