Workshop 8 maart 2014 in de Veldschuur

Zaterdag 8 maart verzorgen we een workshop wilgentenenvlechten.
Zie onderstaand bericht overgenomen van: www.veldschuur.net

Vlechten in de Veldschuur De Vlechtgroep Zwolle heeft sinds enkele jaren al een goede traditie opgebouwd in de samenwerking met de vrijwilligers van de Veldschuur.
Op verzoek van de veldschuurmensen wordt wederom een workshop broedkorf vlechten gegeven in de Veldschuur.
Uit ervaring van voorgaande jaren gingen alle deelnemers na flink zwoegen ’s middags enthousiast en voldaan naar huis met een echte eendenbroedkorf.Het enthousiasme is aanstekelijk want de vlechtgroep is bereid om deze workshop op een zaterdag in maart 2014 nog eens te herhalen.
Daarnaast is het deze keer ook mogelijk om een rond hengselmandje maken met een asymmetrische rand.

Het vlechten met wilgenteen past goed in de activiteiten van de Veldschuur als educatief en informatief centrum.
Vlechten met allerlei natuurlijk materialen is van aller tijden. Historisch gezien is het moeilijk te achterhalen hoe oud vlechttechnieken zijn en waarvoor zij werd toegepast omdat de natuurlijke materialen waarmee gevlochten wordt heel vergankelijk zijn.

Een mand van wilgenteen (eenjarig twijg van de wilgenstob) was vroeger een echt gebruiksartikel. Manden werden gebruikt in de huishouding of bij het agrarisch werk. Vlechtwerk voor dagelijks gebruik waren bijvoorbeeld het aardappelschilmandje, aardappelmanden te gebruiken bij het rooien, fruitplukmanden, boodschappenmanden, bakkersmanden. Ook voor kleine dieren werden manden gemaakt zoals kippenmanden om kippen te vervoeren naar de markt. Maar ook voor de jacht op eenden werden broedkorven ingezet om eenden te lokken naar de eendenkooi.

Omdat wilgenteen gemakkelijk kan barsten of breken moeten de wilgentenen vooraf geruime tijd in het water te weken worden gelegd. Bij een lagere buitentemperatuur is de weekperiode al gauw zo’n drie weken. Hiervan worden de wilgentenen goed buigzaam.
Na het indrogen van het vlechtwerk wordt de korf of mand lekker stevig.
Meer foto’s van de vlechtgroep kijk eens op www.wilgentenenvlechten.nl

Aan de workshop kunnen 15 personen deelnemen en de kosten van deelname zijn € 45,– per workshopdeelnemer (inclusief vlechtmateriaal, koffie, thee, koek, lunch en een sapje na afloop.
Aanvang 9.15 uur tot 16.00 uur.
Graag tot ziens op 8 maart 2014.

Opgave bij voorkeur via de mail.

Informatiecentrum de Veldschuur
Wijkweg 2
7954 HP Rouveen
Tel.: 0384772734
E-mail: veldschuur@infracom.info
Website: www.veldschuur.net