2 maart vlechtcursus

De Vlechtgroep Zwolle heeft sinds enkele jaren al een goede traditie opgebouwd in de samenwerking met de vrijwilligers van de Veldschuur.
Op verzoek van de Veldschuurmensen wordt wederom een workshop broedkorf vlechten gegeven in de Veldschuur.
Uit ervaring van voorgaande jaren gingen alle deelnemers na flink zwoegen ’s middags enthousiast en voldaan naar huis met een echte eendenbroedkorf.
Het enthousiasme is aanstekelijk want de vlechtgroep is bereid om deze workshop op een zaterdag in maart 2013 nog eens te herhalen.
Daarnaast is het deze keer ook mogelijk om een klein rond mandje te vlechten met ingevlochten oor.
Het vlechten met wilgenteen past goed in de activiteiten van de Veldschuur als educatief en informatief centrum voor natuur, cultuur, historie en archeologie in de regio.

Vlechten met allerlei natuurlijke materialen is van alle tijden. Historisch gezien is het moeilijk te achterhalen hoe oud vlechttechnieken zijn en waarvoor zij werden toegepast omdat de natuurlijke materialen waarmee gevlochten wordt heel vergankelijk zijn.

Een mand van wilgenteen (eenjarig twijg van de wilgenstob) was vroeger een echt gebruiksartikel. Manden werden gebruikt in de huishouding of bij het agrarisch werk. Vlechtwerk voor dagelijks gebruik waren bijvoorbeeld het aardappelschilmandje, aardappelmanden te gebruiken bij het rooien, fruitplukmanden, boodschappenmanden, bakkersmanden. Ook voor kleine dieren werden manden gemaakt zoals kippenmanden om kippen te vervoeren naar de markt. Maar ook voor de jacht op eenden werden broedkorven ingezet om eenden te lokken naar de eendenkooi.
Omdat wilgenteen gemakkelijk kan barsten of breken moeten deze vooraf geruime tijd in water te weken worden gelegd. Bij een lagere buitentemperatuur is de weekperiode al gauw zo’n drie weken. Hiervan worden de wilgentenen goed buigzaam.
Na het indrogen van het vlechtwerk wordt de korf of mand lekker stevig.
Aan de workshop kunnen 15 personen deelnemen en de kosten van deelname zijn € 45,– per workshopdeelnemer (dit is inclusief vlechtmateriaal, koffie/thee, lunch en een sapje na afloop).
De workshop begint tussen 9:00 en 9:30 uur.
Graag tot ziens in maart 2013!